كتاب گفت هر روز از ساعت 11:00 به مدت 60 دقیقه

رادیو گفت و گو

كتاب گفت

معرفی كتاب روح الله

كتاب روح الله، اثر هادی حكیمیان از نشر شهرستان ادب است. زندگی تاریخی، سیاسی شخصیت‌های بزرگ و به‌ویژه رهبران اثرگذار در انقلاب‌های مهم، همواره از علاقه‌مندی‌های اقشار كتاب‌خوان جامعه بوده است.

سید روح‌الله موسوی خمینی، رهبر انقلاب اسلامی ایران، شخصیتی چندبُعدی است كه مطالعه و شناخت ابعاد زندگی او، هم در فهم تاریخ معاصر مؤثر است و هم می‌تواند در تصمیم‌گیری برای افق‌های آینده مؤثر باشد.

هادی حكیمیان، نویسنده توانمند و پركار یزدی كه پیش از این با آثار درخشانی چون «برج ناز» و «باغ خرمالو» با نشر شهرستان ادب همكاری داشته است، در آستانه چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، با كتاب «روح الله» به سراغ زندگی امام خمینی (ره) رفته و اثری مستند داستانی خلق كرده است. تورق این كتاب، گواهی بر مطالعات گسترده و مراجعه نویسنده به منابع متعدد برای نگارش آن دارد. در این اثر، دوربین روایت تنها بر محور شخصیت امام (ره) متمركز نمی‌ماند؛ بلكه برای ترسیم دقیق‌تر وقایع آن سال‌ها و درك علل كنش‌های سیاسی ایشان، در برخی فصول از منظر درباریان و مردم عادی نیز روایت می‌شود.

فصل اول: آقای شاه
شروع كتاب با روایت داستان‌گونه از حضور و سخنرانی امام در مدرسه فیضیه در عصر روز 13 خرداد 1342 كه مصادف با عاشورا است؛ همچنین شرایط خیابان‌های اطراف حرم حضرت معصومه (س) و جمعیت سیاهپوشی كه خیابان‌های اطراف خرم در قرق آنهاست را تشریخ می‌كند.

فصل دوم: سفر فرنگ
محتوای این فصل، تشریح زندگی امام تا 15 خرداد 42 است و ماجراهایی كه امام با آنها ارتباط داشته. از جمله:
ریشه‌های خانوادگی و كودكی در خمین / كشته شدن پدر امام به دست خان‌های محلی / پیگیری عمه امام برای قصاص قاتل / اولین اقدام سیاسی امام: امضای شكواییه‎ای به مجلس علیه حاكم خمین در 13 سالگی / مشاركت روح‌الله نوجوان در دفاع مسلحانه از شهر / نقش امام در تثبیت مرجعیت آیت‌الله بروجردی / نامه تند امام به پاپ درباره تشكیل دولت اسرائیل و حمایت مسیحی‌ها و ....

فصل سوم: مجلس ترحیم
محتوای این فصل مربوط به دوران جوانی امام، و قدرت گرفتن رضاشاه و شروع تغییرات اساسی در كشور است:
تحصل امام در قم و اكتفا نكردن به درس‌های معمول حوزه، تحصیل ریاضیات و هیئت و فلسفه و عرفان / توصیف اینكه سیاسی بودن

فصل چهارم: آئین دوست‌یابی
از زمان رحلت آیت‌الله بروجردی آغاز شده و ضمن شرح نفوذ نیروهای آمریكایی به نخستین كنش‌ها و اعتراضات امام‌خمینی برای مقابله با نفوذ آمریكا و اسرائیل پرداخته شده است.

فصل پنجم: پیراهن مشكی‌ها
با خاطره‌ای از آیت‌الله خامنه‌ای درخصوص اعتراضات طلاب در قم آغاز شده و اختصاصا به ماجرای قیام پانزده خرداد می‌پردازد.

فصل ششم: بذله‌گویی با رُب دوشامبر
به سیاست‌های دین‌ستیزانه دولت اسدالله علم، اعتراضات روحانیت تحت رهبری امام‌خمینی و سپس سركوب خونین مخالفت‌ها پرداخته است.

فصل هفتم: شخص ثالث
با حادثه اعدام انقلابی حسنعلی منصور نخست‌وزیر وقت ایران آغاز شده و سپس به ماجرای اعطای حق قضاوت كنسولی یا تصویب قانون كاپیتولاسیون و اعتراض شدید امام و در نهایت تبعید ایشان می‌پردازد.

فصل هشتم: نُدبه
به زندگی امام در دوران تبعید به تركیه و سپس عراق پرداخته و در نهایت به دوران انقلاب و پیروزی نهضت امام‌خمینی می‌رسیم.

فصل نهم: امّت و امامت
به حوادث كشور در سال‌های نخستین پیروزی انقلاب و نقش امام‌خمینی در عبور كشور از بحران‌های ابتدایی دهه شصت متمركز است.

فصل دهم: ملكوت
به شیوه‌های مدیریتی امام در دوران جنگ و تحریم‌های شدید اقتصادی پرداخته و در نهایت به مراسم تشییع امام‌خمینی در بهشت زهرا می‌رسد.

آنچه «روح الله» را متمایز می‌سازد، هدف نویسنده در عدم ارائه روایتی جامع از تمام زندگی امام (ره) است. بلكه، حكیمیان در پی یافتن ریشه‌های حركت‌های سیاسی ایشان در سال‌های پیش از انقلاب است و تلاش دارد تا چگونگی تحول آقاروح الله به امام خمینی، رهبر امت اسلام و ایران را در سیری مستند و جذاب به مخاطب نشان دهد.

1404/03/14
|
08:00
دسترسی سریع
كتاب گفت